DE OMGEVING

HOE LEUK IS HET OM DE OMGEVING TE VERKENNEN!

Een dagje shoppen in Dénia, een dagje aan het strand van Jávea,  tekst Moraira of slenteren door het oude centrum van Altea

DÉNIA

VEELZIJDIGE STAD AAN HET STRAND

Dénia heeft veel te bieden, maar het is ook een plaats om veel te ontdekken. Veel pleintjes liggen verborgen en daarom is het zeer de moeite waard om gewoon wat kleine straatjes in te lopen. Vooral in de ochtend en avond is Dénia zeer levendig. In de zomermaanden is er vrijwel dagelijks een feestje te vieren. De siësta tijd wordt in Dénia nog wel in stand gehouden. Een deel van de middag zijn de winkels gesloten. Op dat moment floreren de restaurants volop. De “Calle Loreto” is zo’n verborgen straatje wat zeker bezocht moet worden. Hier bevinden zich meerdere tapas restaurants en is de Spaanse sfeer volop te proeven.
De “Marques del Campo”, de grote laan met oude platanen, is autovrij en omgetoverd tot een plek om te flaneren. In een zijstraat van deze laan is een grote versmarkt gelegen, met de visvangst van de dag en veel andere mediterrane versproducten. Elke maandagmorgen is er een grote markt in Dénia, met Spaans aardewerk, tassen kleding en nog veel meer. Afdingen is zéker aan te raden. Op vrijdag is er een grote “Rastro” en een groente en fruitmarkt. Bezoek ook eens de vismarkt in de oude haven.
Dénia heeft een grote moderne jachthaven waar honderden jachten liggen. Hier vertrekken ook de grote veerboten die naar Ibiza en Mallorca varen. Het is een zeer fotogenieke omgeving met een mooi uitzicht op zee. In dit stijlvolle uitgaansgebied is er een keuze uit meerdere restaurants. De jachthaven is prachtig gelegen, met uitzicht op de burcht en de berg “Montgó”. Dénia is, met z’n 20 kilometer aan stranden, een grote badplaats te noemen, maar heeft door het ontbreken van hoogbouw zijn charme weten te behouden.
De kustlijn is zeer gevarieerd, met brede goudgele zandstranden tot aan rotsachtige baaien. Elk strand heeft een ieder iets te bieden, zoals rustig zonnebaden, snorkelen tussen de rotsten, of toch wat meer reuring dichterbij de stad. De aanwezigheid van een altijd aanwezige bries maakt het aangenaam op het strand en een ideale plek voor wind en kitesurfers. Er zijn meerdere stranden waar een ligbed en parasol worden verhuurd en waar u kunt genieten van een lunch of drankje.

JÁVEA

SPAANS CULTUREEL ERFGOED IN DE BERGEN

Jávea is een vissersdorp dat is uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming aan de Costa Blanca. Jávea ligt ongeveer halverwege de Costa Blanca, tussen Calpe en Dénia in. Het sfeervolle historisch centrum van Jávea ligt niet direct aan het water, maar ongeveer een kilometer landinwaarts. Hier in de oude smalle straten is van het massatoerisme weinig merkbaar. De kust van Javea biedt fraaie baaien en verbluffende vergezichten. Er zijn veel horecagelegenheden te vinden aan de boulevards en de stranden. Jávea ook wel aangegeven als Xábia is een authentiek vissersdorp gelegen op het meeste oostelijke puntje van Spanje.
Het ligt tussen de kapen Cabo de San Antonio en La Nao, beschut door het massief Montgó. Met haar ongekende mooie kustlijn, met tal van indrukwekkende baaitjes en het heerlijke mediterrane klimaat, is Jávea zeker het bezoeken waard. Ontdek de authentieke binnenstad, de gezellige haven en de boulevards aan de verschillende stranden van Jávea. In het oude centrum van Jávea waant u zich in middeleeuwse tijden. Het is een uniek netwerk van oude straatjes vol huisjes met Gotische ramen en afgewerkt in het karakteristieke zandsteen. Door heel de stad zijn verschillende traditionele tapasbarretjes en winkels te vinden.
Ook kunt u de heerlijkste lokale producten kopen in de Abastos Municipal Market. De haven Duanes del Mar bestaat uit twee delen: de jachthaven en de vissershaven. ‘s Morgens komen de vissersboten hier aan wal om de vele bakken met zojuist gevangen vis naar de visafslag te brengen. De dagvangst kunt u in de omliggende restaurants bestellen. De beste visrestaurants bevinden zich in de haven Duanes del Mar. Nabij Jávea liggen prachtige natuurgebieden. De berg Montgó biedt met een hoogte van 753 meter een fraai uitzicht over Jávea en een wandeling bij Porticholl geeft prachtige vergezichten over de Middellandse zee en de ongerepte natuur.
De baai van Arenal ligt als enige zandstrand aan de prachtige rotsachtige kustlijn van Jávea en is zeer populair. Er zijn mooie, wuivende palmbomen die schaduw bieden, en het ondiepe stuk in de zee gaat een heel eind en is daardoor heel kindvriendelijk. De boulevard is op elk moment van de dag een bruisende, gezellige plek, met veel gezellige restaurants en terrassen. Een ander strand in Jávea, Playa de la Granadella, is al twee keer na elkaar door Spanjaarden tot ‘beste strand van Spanje’ gestemd. Niet verwonderlijk, want het ligt in een pittoreske hoefijzervormige baai met helder turquoise water, omgeven door grillige rotsen en pijnbomen. Een plaatje!

MORAIRA

"Het Saint-Tropez van de Costa Blanca’

Centraal aan de Costa Blanca ligt de sfeervolle badplaats Moraira. De oude vissersplaats is een populaire vakantiebestemming, met als belangrijkste reden de relaxte sfeer en de allure die de plaats uitstraalt. Moraira heeft haar charme kunnen behouden omdat extreme hoogbouw en grote appartementencomplexen hier ontbreken.
Moraira is een sfeervolle badplaats aan de Costa Blanca. Het centrum van Moraira ligt rond de mondaine jachthaven. De haven van Moraira herbergt naast wat vissersboten tegenwoordig vooral plezierjachten en andere recreatieboten.

Moraira heeft een mooie boulevard, met aan de ene kant het zonovergoten strand en aan de andere kant een ruime keuze uit winkels, terrasjes en restaurants. In de bebouwde kom van Moraira heerst een gezellige drukte zonder dat het te druk wordt.

De terrasjes zijn zeker ’s avonds altijd goed bezet en ook de winkeltjes die aanwezig zijn hebben niet te klagen over de belangstelling. De straten zijn deels alleen toegankelijk voor voetgangers, wat ten goede komt aan de sfeer van het centrum.

Wie door Moraira loopt voelt dat de sfeer hier gemoedelijker is dan in grotere plaatsen in de omgeving. Je merkt ook dat de restaurants hier gemiddeld van een hoger niveau zijn, zowel wat betreft het eten als de prijzen die je ervoor betaalt.

De kronkelige kustweg richting Calpe, met fraaie doorkijkjes op kliffen en baaien, is zeker een aanrader om met de auto of op de fiets te ervaren.

ALTEA

het witte artistieke stadje

Al meer dan 1000 jaar geleden was Altea een klein vissersplaatsje, gelegen aan het “Sierra de Bernia” gebergte. Veel van de echte Spaanse sfeer is gebleven, maar toch heeft het stadje ook de allure van een mooie badplaats en zelfs van een echt kunststadje verworven. Het oude centrum (casco antiguo) van Altea is een absolute bezienswaardigheid. Het is gebouwd op een heuvel waardoor het steile kronkelende straatjes heeft, daaraan vind je schattige, witgekalkte huizen.
Altea is een museum op zichzelf en het meest artistieke stadje aan de Costa Blanca. Kunstzinnigheid en het soort mensen wat zich daardoor aangetrokken voelt, vindt je in de nauwe, witte straatjes en rondom de grote kerk. Deze parochiekerk “Iglesia nuestra Señora del Consuelo”, met zijn twee karakteristieke blauwe koepels met witte versieringen, vormt het ‘visitekaartje’ van Altea.
Het plein bij de grote kerk is bijzonder sfeervol, zeker als de avond valt. De terrassen zitten hier dan ook vrijwel elke avond erg vol. Een aantal kunstgaleries maken het plaatje compleet. Behalve het plein vallen hier ook de straatjes op met de vele witte huisjes. Deze straten stammen uit de tijd dat de moren hier de scepter zwaaiden en veel huizen zijn nog redelijk in de oorspronkelijke staat.
De oude stad leent zich goed voor rustig kuieren door de verschillende steegjes, met veelal een prachtig uitzicht op de Middellandse zee. De toegang naar het oude centrum gaat nog steeds via de poort ‘Portal Viejo’, die een middeleeuwse oorsprong heeft. Onderaan de heuvel van het oude centrum bevindt zich het nieuwe gedeelte van Altea. Langs de langgerekte boulevard, aan de stranden van Altea, bevinden zich meerdere restaurants.