DAGTRIPS

HOE LEUK IS HET OM DE OMGEVING TE VERKENNEN!

Ga bijvoorbeeld eens een dagje naar Valencia of trek de bergen in en bezoek het kasteel en het stuwmeer van Guadelest,of maak in het voorjaar per auto of te voet een prachtige bloesemtocht.

VALENCIA

EEN BRUISENDE STAD AAN HET STRAND!

Voor toeristen die hier verblijven is een dagje Valencia een aangename onderbreking van een zonvakantie in Spanje. De stad heeft een historische binnenstad, er zijn verschillende bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn, zoals onder andere het befaamde “Cuidad de las Artes y Ciencias” oftewel “De stad van kunsten en wetenschappen”. Hiermee onderscheidt Valencia zich van andere steden. Valencia heeft een zeer gevarieerd stadsbeeld door de vele culturen die in de stad hebben geleefd.
De stad heeft een lange geschiedenis waarin er vele verschillende heersers zijn geweest. Vooral in de 15e eeuw bloeide Valencia op. Er werden prachtige gebouwen, paleizen, kerken en universiteiten gebouwd. Veel van deze architectuur staat in het stadscentrum nog overeind. Ervaar de eeuwenoude geschiedenis, proef de verse producten van Mercado Central, voel het bruisende hart van het centrum van Valencia en geniet! In het oude centrum ligt de buurt El Carmen. U vindt hier allerlei leuke barretjes, cafés en restaurants.
Het Turia park ( Jardines de Turia) is de voormalige rivierbedding van de Turia rivier. Het park, dat zich door het centrum van de stad slingert, beslaat een oppervlakte van 110 hectare en strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer. Het dient als ontmoetingsplek en recreatiegebied en wordt veelvuldig gebruikt door joggers, fietsers en wandelaars.
Het park herbergt vele plantsoenen, sportterreinen voor onder andere voetbal en tennis, fonteinen, een botanische tuin en speelplekken voor kinderen. Naast dat Valencia een prachtige en culturele stad is, ligt het ook nog aan het strand. Een bezoekje aan Valencia in de lente- of zomermaanden kan daarom goed gecombineerd worden met een heerlijke strandwandeling of een dagje zonnen.

GUADELEST

SPAANS CULTUREEL ERFGOED IN DE BERGEN

In het binnenland van de Costa Blanca ligt, goed verborgen in de bergen, het oude dorpje Guadalest. Het unieke aan Guadalest is dat het dorp op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is. Het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel. Het kasteel, simpelweg El Castell de Guadalest genaamd, is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden.
Omdat Guadalest alleen via een uit de rotsen uitgehouwde ingang te bereiken was en het kasteel torens had die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw zwaaien de Spanjaarden de scepter in Guadalest.In de loop der eeuwen is het dorpje uitgedijd tot buiten de natuurlijke grens die door de rotsen bepaald werd.
De plaats is pittoresk door zijn kleine zijn steegjes, het sfeervolle marktplein, het stadhuis en de in barokstijl gebouwde kerk. In enkele witte huisjes bevinden zich souvenirwinkels waar, onder andere, streekproducten gekocht kunnen worden.
Wie Guadalest bezoekt krijgt tevens een fraai uitzicht op het in de vorige eeuw aangelegde stuwmeer, dat al jarenlang een groot deel van de provincie Alicante van drinkwater voorziet. Guadalest is opgenomen in het Spaans cultureel erfgoed.

BLOESEMTOCHT

In het voorjaar is dit een lust voor het oog.

De Orba/Jalon vallei is een prachtig stukje ongerept Spanje, dat zich landinwaarts achter Dénia en Jávea bevindt. Dit gebied is een samensmelting van kleine Spaanse dorpjes met bewonersaantallen varierend van een paar honderd tot drieduizend. In het voorjaar is dit gebied een lust voor het oog. Als u het echte authentieke Spanje wilt ervaren bent u hier op de juiste locatie.
De natuur komt tot leven, de sinaasappelen, de amandelbomen met witte of roze bloesem en de citroenen kleuren het land. In februari heeft u grote kans dat het hier gebeurt en met een beetje geluk al eind januari, de amandelbloesem. Maak daar tijd voor, want een flinke wind en u mist de jaarlijkse roze en witte vacht die over de valleien, heuvels en dalen van de Costa Blanca wordt gelegd.
Achter de plaats Pego bevindt zich Vall de Gallinera, de vallei die bekend staat om zijn kersenbloesem. De landschappen van valleien als de Vall de Gallinera, Vall d’Alcalá en Vall d’Ebo zijn adembenemend mooi door de imposante ruigheid van de bergen en het natuurschoon van de olijf, amandel en kersenbomen.
De kersenbomen staan tussen maart-juni prachtig in bloei en dan is de vallei op zijn mooist. Maar ook in de herfst is het hier genieten als de bladeren van de kersenbomen prachtig rood kleuren. Het is dan Indian Summer in de vallei. Een mooie bloesemwandeling is de “acht dorpen wandeling”.